Uleiul de măsline – un aliat al sănătăţii. Cum îl alegem?

0
372

Uleiul de măsline este utilizat în alimentaţie din vremuri străvechi. Grecii antici îl numeau „aur lichid” şi era o componentă importantă a dietei zilnice.

Dieta mediteraneeană, în care uleiul de măsline de calitate este principala sursă de grăsimi, a fost asociată cu profilaxia unor boli cronice precum cancerul şi afecţiunile cardio-vasculare. De asemenea, consumul uleiului de măsline pare a fi unul dintre secretele menţinerii unui organism tânăr, ferit de efectele dezastouase ale stresului oxidativ. Aceste proprietăţi benefice ale uleiului de măsline sunt atribuite compoziţiei sale bogate în acizi mononesaturaţi (acid oleic), precum şi prezenţei unor componente cu rol antitrombotic, antiinflamator, hipolipemiant şi anticarcinogenetic.

Informaţiile de pe etichetele sticlelor de ulei de măsline sunt regularizate de un organism internaţional (IOCC, International Olive Oil Council) – care clasifică uleiurile de măsline existente pe piaţă în următoarele categorii:
Ulei de măsline extra virgin (Extra virgin olive oil), rezultat în urma primei presări (la rece) a măslinelor; aciditatea lui nu este mai mare de 0,8%; este cel mai fin şi se consideră că este şi cel mai gustos. Nu conţine ulei rafinat în compoziţie;
Ulei de măsline virgin (Virgin olive oil), are o aciditate mai mică de 2% şi un gust bun. Nu conţine ulei rafinat;
Ulei de măsline rafinat (Refined olive oil), este de obicei uleiul virgin de măsline care a fost supus procesului de rafinare;
Uleiul de măsline (Olive oil), fără altă menţiune pe etichetă, este un amestec de ulei de măsline virgin şi ulei de măsline rafinat, conţinând o aciditate mai mică de 1,5%.; nu este foarte aromat şi e ideal pentru prăjit;
Uleiul de măsline de tip pomace (Olive-pomace) – ulei obţinut prin rafinarea pastei rămase după presare, de o calitate slabă;  se foloseşte în scopuri industriale, sau la gătit în unele restaurante;
Ulei de sansa de măsline (olio di sansa di oliva pe etichetele produselor existente la noi pe piaţă): ulei obţinut din resturile de presare, prin procedee chimice, de asemenea de calitate foarte slabă.
Lampante, cu utilizare industrială, nu este folosit pentru consum.

Consumul a cel puţin două linguri de ulei de măsline pe zi are, cu siguranţă, efecte pozitive asupra sănătăţii. Rămâne la latitudinea Dvs. ce fel de ulei de măsline veţi alege!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să scrieți comentariul!
Vă rugăm să vă introduceți numele