Cel mai puternic supercomputer din lume aparține Chinei și nu folosește deloc tehnologii americane

0
2302

Cel mai puternic supercomputer din lume apartine Chinei si este produs integral din cipuri fabricate pe plan local, potrivit unui studiu publicat luni si citat de AFP.

Este pentru prima oara cand China ocupa primul loc in clasamentul TOP500 fara a utiliza deloc tehnologii americane.

Supercomputerul Sunway TaihuLight este de doua ori mai rapid decat precedentul computer cel mai rapid din lume, si care utiliza cipuri produse de compania americana Intel.

Pentru prima oara de la crearea clasamentului TOP500, China are mai multe supercomputere (167) decat Statele Unite (165) in acest top realizat bianual de cercetatori care provin in principal de la Laboratorul national Lawrence Berkeley din SUA si Universitatea Tennessee.

Sunway TaihuLight, care se afla in orasul Wuxi (est), va fi folosit in principal pentru crearea de modele in domeniul climatic.

Peformantele acestei masini pun capat „speculatiilor potrivit carora China trebuie sa se bazeze pe tehnologiile occidentale pentru a figura in compatitia mondiala in materie de supercomputere”, potrivit unui comentariu publicat pe www.top500.org.

Din cele zece cele mai rapide supercomputere din lume, doua apartin Chinei si patru se afla in SUA. Celelalte se afla in Japonia, in Germania, in Elvetia si in Arabia Saudita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here