Stenograma şedinţei nocturne în care a fost adoptată OUG nr. 13. Cum l-a minţit Iordache pe Grindeanu

0
2032
Ministrul Justiţiei Florin Iordache l-a asigurat pe premierul Sorin Grindeanu, în şedinţa din 31 ianuarie, că Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale are toate avizele necesare, deşi CSM nu avizase proiectul. Şi secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc, a susţinut că OUG nr. 13 are toate avizele necesare, potrivit stenogramei din şedinţa respectivă.
Iată cum a fost introducerea ministrului Justiţiei, Florin Iordache, în şedinţa de guvern din data de 31 ianuarie, când a fost adoptată OUG nr. 13.
„Dl. Florin Iordache: Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevo… Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu. Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală”.
Apoi a avut loc un scurt dialog între premierul Sorin Grindeanu, ministrul Justiţiei şi secretarul general Mihai Busuioc:
„Dl. Sorin-Mihai Grindeanu: Am înţeles. Domnule ministru, aveţi toate avizele?
Dl. Florin Iordache: Bineînţeles.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu: Toate procedurile care sunt cerute?
Dl. Florin Iordache: Da domnule prim-ministru.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu: Sunt îndeplinite?
Dl. Florin Iordache: Da.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu: Domnule secretar general, toate lucrurile sunt îndeplinite, toate avizele?
Dl. Mihai Busuioc: Domnule prim-ministru din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu: Mulţumesc”.
Apoi Guvernul a trecut la supunerea la vot şi aprobarea, pe rând, a celor trei acte normative. Iată cum a curs dialogul atunci când a venit rândul ultimului act normativ, Ordonanţa 13:
„7.Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală (pct.4 pe Ordinea de zi suplimentară)
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu: Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Aveţi toate avizele, absolut tot, domnule ministru?
Dl. Florin Iordache: Da.
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu: În regulă. Dacă există observaţii? Dacă nu, adoptat. Vă mulţumesc.
(Aprobat)” La conferinţa de presă care a urmat şedinţei în care a fost adoptată OUG 13/2017, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a precizat că ordonanţa avea avizele de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul Afacerilor Externe. Proiectul nu fusese avizat de CSM, întrucât pe masa magistraţilor ajunsese de la Ministerul Justiţiei abia cu câteva ore înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here