Pielea este unul dintre cei mai fideli indicatori ai stării de sănătate. Ridurile premature, tenul uscat sau prea gras, acneea, inflamaţia sunt semne ale unei sănătăţi interne precare, cel mai adesea cauzate de consumul de alimente nesănătoase, asociat cu o dietă unilaterală, săracă în principiile nutritive necesare menţinerii sănătăţii pielii.
Pentru rezolvarea diferitelor probleme ale tenului, se apelează de obicei la aplicaţii topice diverse: loţiuni, săpunuri, exfoliante, creme, tonifiante. Cu toate acestea, rezultatele întârzie să apară, atâta vreme cât nu se acţionează asupra adevăratelor cauze ale problemei.
„Pielea ta este amprenta a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului tău, şi toate modificările survenite la acest nivel, de la psoriazis la acnee şi îmbătrânirea cutanată, sunt manifestările nevoilor interne ale organismului, incluzând necesităţile nutriţionale”, spune dr. Georgiana Donadio, fondatoarea National Institute of Whole Health.
Cercetări recente au arătat că pielea poate reacţiona surprinzător de bine la anumite vitamine, minerale şi antioxidanti care o hrănesc, conferindu-i un aspect tânăr, sănătos.
Următorii nutrienţi sunt consideraţi printre cei mai benefici pentru o piele sănătoasă:
• Siliciul – este un oligoelement cu rol în întărirea ţesutului conjunctiv prezent în muşchi, tendoane, păr, ligamente, unghii, cartilagii, oase – si este esenţial pentru menţinerea sănătăţii pielii. Se găseşte în praz, fasole verde, căpşuni, castraveţi, mango, ţelină.
• Zincul – este un component important al pielii sănătoase, deficitul acestui oligoelement fiind incriminat în apariţia acneei. De fapt, acneea poate surveni chiar ca un simptom al deficitului de zinc al organismului. Alimentele bogate în zinc sunt stridiile proaspete, seminţele de dovleac, ghimbirul, nucile, ovăzul şi ouăle.
• Acizii graşi polinesaturaţi omega-3 – tenul uscat sau inflamat poate beneficia de aportul binefăcător de acizi omega-3 din peşti arctici, seminţe de in sau şofrănaş.
• Seleniul – este un oligoelement cu acţiune antioxidantă, responsabil de elasticitatea ţesuturilor şi de protecţia pielii împotriva acţiunii devastatoare a radicalilor liberi; se găseşte în germenii de grâu, peşti oceanici, ouă, usturoi.
• Vitaminele A, C şi E – cu un rol antioxidant important, esenţiale în menţinerea sănătăţii pielii.
Evitaţi, pe cât se poate, produsele sintetice de îngrijire a tenului!
Nutriţia corespunzătoare este vitală pentru menţinerea unui ten tânăr, fin, sănătos. Loţiunile şi cremele de îngrijire a tenului pot fi de ajutor, însă majoritatea problemelor cutanate, care derivă din deficienţe nutritive, pot fi rezolvate printr-un aport nutritiv adecvat. Înainte de a cheltui o avere pe produse sofisticate de îngrijire a tenului, încercaţi să vă rezolvaţi problemele pornind din interior!